Opus 5

Op zaterdag 30 september a.s. organiseert K&G het jaarlijks terugkerende muziekspektakel “Opus 5”. Op het plein bij Koetshuis De Burcht zullen vijf orkesten zich de hele middag van hun beste kant laten horen. Het Koetshuis ligt in het centrum van Leiden en heeft een groot terras waar u tijdens de optredens kunt genieten van een hapje en een drankje en natuurlijk het historische “De Burcht” kunt bezoeken. Naast K&G 3 zijn deze middag tussen 14.00 en 17.15 uur DVS Bigband Plus, RMB 3, Flora Brass en Adest Brass te horen.

“Opus 5” is, naast het gezamenlijk muziek maken, ook bedoeld om gezellig bij te kletsen. Tenslotte bestaan de orkesten merendeels uit leden die al heel wat jaren meedraaien in de wereld van de blaasmuziek. ’s Morgens verzamelen de muzikanten en hun aanhang zich in het clubgebouw van K&G waar onder het genot van een bakje koffie/thee de dag doorgenomen wordt en oude bekenden met elkaar verhalen uitwisselen.

Het muzikale gedeelte ’s middags is voor iedereen gratis toegankelijk en biedt een mooie gelegenheid om kennis te maken met al deze orkesten. Bij mooi weer is het terras van Koetshuis De Burcht geopend en bij slecht weer kunt u terecht in Grandcafé De Burcht. De orkesten spelen dan in de zaal onder het café.

Na afloop gaan alle deelnemers weer terug naar het clubgebouw van K&G waar een Chinese buffet voor hen klaar staat. Het clubgebouw is vanaf 18.00 uur voor iedereen geopend en gratis toegankelijk en u kunt daar dan terecht voor een drankje en een gezellige nazit met muziek van blaaskapel “De Gespleten Klomp” die dit jaar zijn 50ste verjaardag viert!

De orkesten:

Rijnmondband 3

Sinds 28 maart 1996 is de Rijnmondband 3, ook wel RMB3 genoemd, een niet meer weg te denken podiumorkest van de Rijnmondband uit Schiedam. Dit jaar doen zij voor de 11de keer mee aan OPUS.

De optredens van de RMB3 zijn divers. Zij zijn o.a. te zien en beluisteren bij bejaardencentra, concerten, festivals, winkelcentra etc. Het orkest bestaat uit ca. 30 muzikanten die wekelijks repeteren om bestaand repertoire te vervolmaken en nieuw repertoire in te studeren Het repertoire bestaat o.a. uit Nederlandse muziek, Zuid-Amerikaanse muziek en pop. De bezetting bestaat uit trompetten, bes-bassen, trombones, baritons, saxofoons en slagwerk.

De Rijnmondband 3 staat onder leiding van dirigent en instructeur Xander van der Ploeg.

Flora Brass

Deze band bestaat uit 40 muzikanten van alle leeftijdscategorieën. De Flora Brass is één van de vier orkesten die de vereniging ‘Flora Band orkesten’ rijk is en bestaat al bijna 30 jaar. De dames en heren van Flora Brass treden ongeveer 20 keer per jaar op en zijn breed inzetbaar. Zo zijn ze te vinden bij de plaatselijke festiviteiten in Rijnsburg, maar komen ze ook met regelmaat buiten de dorps- én landsgrenzen. Daarnaast meten de muzikanten hun niveau op de nationale concoursen en komen ze uit in de derde divisie.

Flora Brass speelt op basis van een brassband bezetting en heeft dus alleen koperen blaasinstrumenten en slagwerk. De band staat onder leiding van dirigent Joop van Dijk.

DVS Bigband Plus

Het orkest is opgericht in 2009 en is het 3de orkest van de Chr. Muziekvereniging Door Vriendschap Sterk (DVS). Oud-marchingbandleden die hun muzikale sporen ruimschoots hebben verdiend binnen DVS vormen de basis van dit orkest, aangevuld met enthousiaste mannen en vrouwen die graag muziek willen maken bij DVS.

Big Band Plus heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een allround orkest met een geheel eigen stijl en identiteit. Het orkest kenmerkt zich door enthousiasme en ambitie en beheerst een breed repertoire wat bestaat uit een mengeling van pop-, jazz-, musical- en eigentijdse muziek. De bezetting bestaat uit een koper-, hout- en slagwerksectie.

Big Band Plus is inzetbaar voor vrijwel ieder evenement, alleen of in samenwerking met anderen. Zo heeft het orkest naast zelfstandige optredens onder andere succesvol opgetreden met bekende coverbands, artiesten, koren en andere orkesten en is zij een graag geziene gast op openingsmanifestaties van bedrijven en evenementen. De betekenisvolle ‘Plus’ in de naamgeving omvat alles waar Big Band Plus artistiek voor staat.

Adest Brass

Adest Brass van Drum- en Showband Adest Musica is in november 2016 officieel van start gegaan. Dit jongste onderdeel van de Sassenheimse vereniging is een orkest dat alleen op het podium concertmatige optredens verzorgt.
Optreden met flair
Met vaste regelmaat presenteert Adest Brass zich middels een concertmatig optreden. In februari 2016 vond een unieke samenwerking plaats met HOPP?! De Feestband van Nederland! Dit was het eerste concert van Adest Brass en een avond vol gezelligheid is wat volgde. Daarnaast presenteert Adest Brass bij lokale evenementen zoals onder andere het bloemencorso Bollenstreek. Ook Adest Brass zoekt, zoals elke muzikale afdeling van Adest Musica, elk jaar naar nieuwe frisse uitdagingen.
Voor jong en oud
Door de oprichting van de Adest Brass is voor muzikanten uit de Drum- en Showband een mogelijkheid gecreëerd om te blijven musiceren. Zij kunnen, wanneer de exercities en repetities van deze afdeling een te grote druk gaan vormen, binnen Adest actief blijven. Daarnaast biedt het orkest alle ruimte voor elke andere muzikaal geïnteresseerde muzikant. Om die reden zijn er onder de leden van Adest Brass zowel Adest-veteranen te vinden alsook muzikanten die geen enkele oude binding hebben met de vereniging, maar wel zin hebben om muziek te maken. Het hoofddoel van Adest Brass is om zonder competitiedrang gezellig samen te musiceren en daarbij regelmatig het publiek te trakteren op een goed stuk muziek!
Indrukwekkend repertoire
Adest Brass telt anno 2017 zo’n 30 muzikanten en staat onder leiding van dirigent Marcus Kerpershoek. De instrumentele bezetting komt overeen met die van de Jeugdband en Drum- en Showband. Het programma bevat lichte muziek die afkomstig is uit musicals, films en populaire muziek. En ook schuwt men een uitstapje naar (licht) klassiek georiënteerd repertoire niet. Vanzelfsprekend wordt ook marsmuziek gespeeld, want Adest Brass blijft een onderdeel van Drum- en Showband Adest Musica!