K&G en de pers

Berichten uit kranten en sociale media

Sinds enige weken heeft K&G weer een bestuurslid communicatie die verantwoordelijk is voor o.a. het leggen van contacten met de pers. Op deze pagina zullen regelmatig nieuwe persberichten verschijnen die door de vereniging verstuurd zijn, maar ook krantenartikelen en items op sociale media die met K&G te maken hebben.

Interview

31-10-2018 Unity FM

N.a.v. het persbericht over het reünie-orkest heeft de lokale radiozender Unity FM een interview gehouden met één van de initiatiefnemers, Ton Chaudron.

Interview Unity FM

Bijna 50 muzikanten voor reünie-orkest
Veel oudleden hebben zich gemeld voor het reünie-orkest

Persbericht:

Leiden, 29 oktober 2018

Vierde orkest voor K&G
Reünieorkest repeteert er lustig op los

Leiden – Sinds een halfjaar is muziekvereniging K&G een vierde orkest rijker. In het kader van het 90-jarig bestaan van de Leidse muziekvereniging is een reünieorkest opgericht en wordt er maandelijks vol toewijding gerepeteerd.

Het initiatief om in het kader van het 90-jarig jubileum oud K&G-ers op te roepen voor een reünieorkest is iets meer dan een jaar geleden genomen door Ton Chaudron en Vincent Holverda. De aanzet daartoe werd in juni 2017 gegeven toen de Show- en Marchingband hun nieuwe show presenteerde ter gelegenheid van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Onderdeel van het programma was een gezamenlijk optreden van Jong K&G, de Show- en Marchingband, het podiumorkest K&G 3 en een aantal oud-leden. Bij elkaar marcheerden onder de klanken van ‘Mein Regiment’ meer dan 200 K & G-ers op het voetbalveld. Dat moest een muzikaal vervolg krijgen vonden Chaudron en Holverda.

Succesvolle oproep
Via social media werden oproepen gedaan voor het reünieorkest en al spoedig volgden de eerste aanmeldingen. Ronald Horsman, geen onbekende binnen K&G en het Leidse muziekwereldje, werd bereid gevonden de instructie voor zijn rekening te nemen. Met geleende en eigen instrumenten werd er gestart met zo’n 35 leden. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot zo’n 50 muzikanten.

Repertoire uit de jaren zeventig
Qua repertoire is er gekozen voor marsmuziek uit de jaren 70 en later. Oud-instructeur Nico de Jeu heeft in die tijd namelijk de basis gelegd voor de huidige bezetting. Bij zijn aantreden trof hij eigenlijk 3 afdelingen aan: een tamboer, pijper- en trompetterkorps. Vanwege de instrumentkeuze  en de stemming van de instrumenten, was het niet mogelijk om de piccolo’s en dwarsfluiten sámen met de trompetten te laten spelen. Onder zijn leiding werd het complete instrumentarium vervangen en werden instrumentgroepen toegevoegd zoals saxofoons en euphoniums. Daardoor werd samenspel wél mogelijk. Voor deze nieuwe en unieke bezetting (de ‘K&G-sound’, waar alle afdelingen nog steeds uiterst succesvol mee zijn), was echter geen kant-en-klare muziek beschikbaar. Dat betekende dat De Jeu tientallen marsen speciaal voor K&G heeft gecomponeerd en gearrangeerd. Uit dat oeuvre wordt met succes geput.

Het eerste optreden van het reünieorkest staat gepland voor maart 2019. Samen met het podiumorkest K&G 3 wordt een afwisselend programma gepresenteerd, ‘en heel misschien spelen we ook nog een paar nummers samen met K&G 3. De ambitie om goed voor de dag te komen is er, en het klinkt als een klok’ aldus Chaudron. Ook zijn er inmiddels plannen om in de loop van het jubileumjaar meerdere optredens te verzorgen.

Persbericht op Sleutelstad.nl

Persbericht:

Leiden, 19 oktober 2018

Uitgelicht: Henk Koelewijn
De buschauffeur met die snor

In het Leidsch Dagblad van vrijdag 19 oktober jl. stond een artikel over Henk Koelewijn. Henk is erelid van K&G en onlangs op 74-jarige leeftijd overleden. Naast K&G had een Henk nog meer hobby’s en was hij met zijn grote snor een opvallende verschijning in Leiden.

Krantenartikel Leidsch Dagblad
Jeroen met Kevin van Egmond en Diego Verhaar
Met K&G onderweg naar beginpunt optocht

Persbericht:

Leiden, 1 oktober 2018

K&G VERVULT ALLERLIEFSTE WENS
Grote droom gaat eindelijk in vervulling

Leiden – Op woensdag 3 oktober gaat de hartenwens van de 9-jarige Jeroen in vervulling. Hij zal, samen met de tamboer-maîtres van Jong K&G en de Show- en Marchingband, voorop marcheren vanaf het clubgebouw naar het startpunt van de 3-oktoberoptocht aan de Fruinlaan in Leiden. Daarmee gaat zijn grote droom eindelijk in vervulling.

Jeroen is ernstig ziek en is in zijn jonge leven al vele keren geopereerd. Vanaf zijn 2e jaar is hij al een grote fan van K & G, en gaat af en toe met zijn vader kijken bij een optreden. Daarnaast bekijkt hij regelmatig filmpjes van K&G op YouTube en speelt dan zelf mee op zijn trombone. Jeroen wil dolgraag een keertje voorop lopen bij een optreden van K&G. Aan die wens wordt op 3 oktober gehoor gegeven. Compleet in uniform en met tambour-maîtrestok zal Jeroen, voor zover zijn gezondheid dat toelaat, voorop marcheren samen met de tambour-maîtres van Jong K&G en de Show- en Marchingband.

K&G is via Make a Wish Nederland benaderd om deze grote wens van Jeroen te vervullen. Onder-zoek toont aan dat het realiseren van een allerliefste wens jonge patiënten en hun omgeving weer hoop en kracht geeft. Een wensvervulling door Make a Wish is een bijzonder traject waar een grote groep mensen mee bezig, is en dat van A tot Z maatwerk is. Samen met Make a Wish Nederland wil K&G deze grote fan een onvergetelijke dag bezorgen.

Persbericht:

In de Leydenaer van 15 januari jl. is een artikel geplaatst over de de overstap die Martijn Vogelaar heeft gemaakt van Amigo naar K&G. Meer over deze nieuwe tamboer-instructeur van K&G en het vertrek van Edgar Oosterom leest u binnenkort op onze website.

Persbericht:

Unity FM heeft een artikel geplaatst over het komende jubileumconcert.

Artikel Unity-FM

Visitleiden.nl

Uitzinnig.nl

Korpsmuziek.nl

Interview:

René Leckie, dirigent van K&G, heeft een kort interview gegeven aan In de Buurt

Persbericht:

Leiden, 11 maart 2019

Machtige Klanken bij 90 jaar K&G

In het Leidsch Dagblad van maandag 11 maart 2019 staat een artikel over het jubileumconcert.

Reclame voor optreden:

Op Korpsmuziek.nl staat een stuk over het optreden van de 3 K&G orkesten in het Limburgse Beek.

Korpsmuziek

K&G 3 speelde tweemaal deze middag
Kinderen mochten de verschillende instrumenten uitproberen
Is dit een nieuw lid?

Persbericht:

Leiden, 8 mei 2019

 Veel belangstelling voor K&G-dag 

Bezoekers trotseren regen en wind 

Leiden – Voor het eerst in haar 90-jarig bestaand organiseerde Chr. Muziekvereniging Kunst en Genoegen (K&G) op zondag 5 mei een verenigingsdag. Het schoolplein van de Gevers-Deutz Terweeschool in buurgemeente Oegstgeest was voor deze gelegenheid omgedoopt tot K&G-plein. 

Eén van de goede voornemens van de vereniging is dat men met alle orkesten in Leiden en directe omgeving meer zichtbaar wil zijn. De jaarlijkse 5 mei vrijmarkt en braderie in Oegstgeest was daarvoor dit jaar een prima aanleiding. Dit evenement behoort tot één van de grootsten in de regio, en duizenden bezoekers trotseerden de harde wind en de lokale buitjes. Op het schoolplein van de Gevers-Deutz Terweeschool konden de bezoekers kennis maken met K&G. Muzikale kwaliteiten konden worden beproefd op de diverse instrumenten en voor de jeugd was er een muzikale zeskamp inclusief een workshop ‘exercitie’. Gedurende de hele dag waren er optredens van Jong K&G. Veel belangstelling was er voor podiumorkest K&G 3 dat ‘s middags een aantal muzikale intermezzo’s verzorgde. K&G kan terugkijken op een geslaagd evenement. Aan het einde van de braderie mochten de organisatoren de complimenten van de burgemeester en de Oranjevereniging Oegstgeest in ontvangst nemen. 

Ook de komende weken laat K&G weer van zich horen. Op 11 mei presenteert Jong K&G zich in de Leidse Merenwijk en op 18 mei in de wijk Stevenshof. Zaterdag 25 mei is de Show- and Marchingband aan de beurt in de wijk Morskwartier. Ter afsluiting van alle activiteiten organiseert K&G op zaterdag 1 juni een open dag van 10.00 tot 14.00 uur in het eigen clubgebouw aan de J.C. de Rijpstraat 29 in Leiden. 

De trommel blijft een populair instrument
Kinderen konden spelenderwijs kennis maken met K&G
Ook werden er exercitie-lessen gegeven