30 Juli 2017 is een datum die we bij K&G niet snel zullen vergeten! Het is de dag waarop K&G sinds de deelname in 1985 niet huiswaarts keerde met een vaandel en daar hadden we in Leiden niet echt op gerekend. De voorbereiding was perfect, de reacties na de optredens in Leiden, Stiens en Den Bosch waren lovend en iedereen ging er vol voor. Maar helaas, de jury besliste de 30ste juli anders.

’s Morgens vroeg vertrokken de leden, het instructieteam en enkele vrijwilligers naar Bocholtz, waar bij de plaatselijke voetbalvereniging RKVV Sportclub’25 een uitgebreid ontbijt klaar stond. Rond 12.30 uur moest K&G de mars lopen dus werd er op tijd vertrokken vanuit Bocholtz voor de laatste voorbereidingen bij het stadion.

Met een stevige mars betrad K&G het veld en na het aanmelden bij de jury en de aankondiging van de presentator kon tamboer-maître Kevin van Egmond het orkest aan de mars laten beginnen. “Best of John Williams” klonk als een klok en er werd door het aanwezige publiek flink meegeklapt. Helaas waren de richtingen niet altijd even strak en werd de enveloppe-bocht in het midden van het veld niet mooi uitgevoerd. Het publiek vond het allemaal fantastisch en beloonde K&G aan het einde van het optreden met een groots applaus.

Later die middag was het de beurt aan de show en waar je altijd als muzikant op hoopt gebeurde ook. Het stadion ontplofte en zo’n 17.000 toeschouwers gaven een staande ovatie die enkele minuten duurde. Een zichtbaar geëmotioneerde Kevin bedankte het publiek met een diepe buiging en volgens vele kon dit niet meer mis gaan.

De mars was goed voor 94,75 punten, een gouden medaille met onderscheiding en uiteindelijk een tweede plaats in de eindrangschikking. In de recaps is te zien dat drie van de vier juryleden K&G op de tweede plek hadden staan en één jurylid had K&G zelfs op de derde plek achter Trommelgroep West-Nederland gezet. Het vaandel ging naar de Flora Band uit Rijnsburg die op zaterdag 29 juli een perfecte mars liep en die muzikaal ook erg sterk was. Vanaf deze plek willen we de Rijnsburgse muzikanten nogmaals feliciteren met de behaalde WMC-titel.

Dat het puntenaantal voor de show niet door iedereen werd gewaardeerd bleek uit het gefluit en het boegeroep in het stadion na de bekendmaking. De jury “beloonde” de show van K&G met 93,21 punten, een gouden medaille met onderscheiding en een vijfde plaats in de eindrangschikking achter Pasveer, Adest Musica, Nishihara en de Rijnmondband.

Uit de recaps blijkt dat op Muziek K&G driemaal 98 en eenmaal 97 scoorde, het beste van het hele concours. Echter bij het Wat en Hoe scoorde, volgens de jury, K&G heel laag. Het Canadese en Engelse jurylid hadden K&G zelfs op de 9de plaats staan! Muziek is dus niet meer het belangrijkste bij het WMuziekC maar het Hoe en Wat. Uiteindelijk ging het Pasveerkorps met 96,08 punten naar huis met het vaandel en ook daar feliciteren we de Friese muzikanten natuurlijk van harte mee.

Nou kunnen we hier natuurlijk een heel verhaal houden over de realistische jurering en de opmerking van een jurylid dat K&G vraagt om applaus en andere dat niet doen, maar dat doen we natuurlijk niet. Je weet dat als je aan een jurysport meedoet het anders kan uitpakken dan je wellicht verwacht. Uiteindelijk hebben we het publiek op de banken gekregen en hebben we met deze show een product waar we de komende 4 jaar in binnen- en buitenland het publiek mee vermaken. En daar gaat het uiteindelijk om.

K&G zal over vier jaar zeker proberen om het marsvaandel weer terug naar Leiden te halen. Of dit met de huidige jurering nog gaat lukken met de show is maar de vraag en je kan je afvragen of de tijd en de financiën die er ingestoken worden om een mooi product neer te zetten het op deze manier allemaal wel waard zijn. Meedoen om het meedoen is niet waar we het bij K&G voor doen! Het bestuur en de instructie hebben de komende jaren in ieder geval iets om over na te denken.

Enkele reacties die we via email binnen hebben gekregen:

Sehr geehrte Damen und Herren,

am 30.7.2017 war ich und ca. 300 Fans des Musikcorps Großen-Linden Zeuge einer fantastischen, einmaligen Show mit Gänsehaut-Feeling Ihres Vereins. Alle waren sich nach Ihrem Auftritt einig, den neuen Weltmeister gesehen zu haben!

Umso größer war die Enttäuschung und das Unverständnis bei der Preisverleihung. Das war das Beste, was ich jemals in Kerkrade gesehen habe! Vielen Dank für diesen einmaligen Moment, der unvergessen bleibt.

Es war mir ein Bedürfnis, Ihnen diese Mail zukommen zu lassen, auch wenn das sicher kein Trost für Sie ist! Zum Schluss bleibt nur eines festzustellen:  You are the realy world-champion 2017!!!!!!!!!

Mit freundlichen Grüßen, Ute Bopf

That was super!!! Congratulations on such a stunning performance! I watched it live from London and really enjoyed it.

My main problem is: who will entertain my girlfriend in the red tower every night now that the WMC is over?! She enjoyed it so much – and so did I on my visits.

Best of luck for the future and I hope to see you live one day.

Best regards from London, Anna Buelow.

Afgelopen zondag heb ik de optredens van de band op internet gevolgd, een kennismaking met een nieuwe wereld.  Ik heb genoten van de mars en de show, nog beter dan op het trainingsveld. Alle stukjes die ik op de repetities los heb gehoord, vielen prachtig in elkaar. Heel gaaf om het programma te herkennen. Het leek alsof de mannen een beetje teleurgesteld waren dat ze niet hoger zijn geëindigd. Ik ben geen kenner en natuurlijk zwaar bevooroordeeld, maar voor mij waren ze de dikke winnaar. De trotse, emotionele ontlading op het gezicht van Kevin van Egmond aan het eind van de show zal ik ook niet snel vergeten.
Dus allemaal gefeliciteerd met een super prestatie!
Zomervakantie verdiend!
Hartelijke groet,

Agnes Brokerhof

Beste mensen van K&G, Hier een juryrapport van zomaar een kijker naar het WMC Kerkrade.

Via de livestream heb ik ademloos zitten kijken en luisteren naar de marching- en showonderdelen. Ik zei op een gegeven moment “Mijn God hoe is het mogelijk” “Hoe krijg je zoveel talentvolle mannen dezelfde richting op… met een eenheid van overwinnaars (zonder arrogant te zijn en/of te worden). De matching was perfectie, de show was… doodeng.. perfectie.. kaarsrechte lijnen en geen kijk mij eens een kunstje doen figuren… geen attributen nodig die alleen maar afleiden… (altijd een zwakte props nodig hebben) en tje,,, de muziek… klonk zoals het moet klinken…. juichend en ingetogen. Zelfs de presentator van de livestream had het over jullie imponerende sound. Het publiek wilde meer en meer en de grootste ovatie was echt voor jullie. De tamboer-maître merkte dit en werd terecht ontroerd. Alle lof voor instructeurs en alle leden die meewerkten (en die van achter de schermen natuurlijk). Als oud dansinstructeur weet ik hoeveel moeite deze prestatie heeft gekost. De maanden/jaren keiharde training om zo succesvol te zijn (en blijven). Vandaar deze mail om alle veren uit te delen aan jullie. Ik wens jullie nog meer van deze wereldse prestaties toe. K&G, jullie hebben er weer een fan bij.

Nog nagenietend van de optredens, met hartelijke groet Jan Slagter (Omroep MAX) Alphen ad Rijn

 

Beste korps K&G,

Hierbij onze bijzondere waardering voor de Fantastische optredens van k&G bij het WMC KERKRADE. Tijdens het optreden vandaag 30 juli was het publiek en ook wij laaiend enthousiast. Het was zeer hoge klasse en perfectie. Het applaus van het publiek was niet te stoppen. Het optreden en de reactie van het publiek overtrof alles!

Het enige wat niet kwam was dezelfde waardering door de jury! Volgens ons koos het publiek duidelijk voor K&G. Dit is voor ons moeilijk te plaatsen! Toch willen wij K&G een hart onder de riem steken en zouden graag zien dat K&G over 4 jaren met de vaandel en de daarbij behorende eer en trots naar huis gaat.

SUCCES! GEEF NOOIT OP DENK AAN IEDEREEN DIE ERG VAN JULLIE GENIETEN !!!

Gr Hub Jenny Reul Brunssum

Liebe Musikfreunde,

ich weiß, es hilft Ihnen jetzt auch nicht weiter bei aller berechtigten Enttäuschung. Ich habe heute Ihren Auftritt im “live stream” gesehen und war mehr als beeindruckt. Ich habe mit unserem Verein mehr als 40 Jahre in ganz Europa sehr viel gesehen und erlebt. Aber Ihre Show heute war einzigartig. Ich habe nicht alle Shows verfolgt, die von Leeuwarden nur einige Minuten, sie hat mich in dieser Zeit nicht überzeugt. Bei der Show von K & G hat aber wirklich alles gestimmt. Man kann den Eindruck gewinnen, dass irgendjemand in der Jury etwas gegen K & G hat. Die Bewertung entspricht jedenfalls absolut nicht der Leistung.

Ich wünsche K & G weiter Motivation zu solchen Auftritten wie heute.

Musikalische Grüße
Rainer Kölsch (Dirigent der show and brassband Alsfeld)

Ik kan er nog steeds niet bij wat er gisteren is gebeurt; ik zat op de tribune met de oud bestuursvoorzitter van Grossen Linden en die was helemaal “van de kaart” zijn woorden (wer soll das noch uberbieten, fenomenaal) ja dan zit je naar jullie te kijken bij de puntenwaardering om maar niets te missen van de vreugde uitspattingen en slaat de bliksem in ook bij mijn buurman (dass gibst doch nicht) ja den ben je klaar, ben ook niet meer gebleven uit ingehouden woede.. sorry voor de winnaars…

Uw vereniging is een uitzonderlijk klanklichaam. Wat er gehoord werd, was harmonisch met wat men in de show zag. Een ieder die aan deze prachtige vereniging een steentje of steen bijdroeg. Van harte gefeliciteerd! (De hedendaagse componisten reprecentateren vaak de huidige maatschappij, gevoelsarm, gejaagd en niet tot rust komend). Maar dit was bij uw vereniging niet van toepassing. Daarvoor meer als mijn oprechte dank en complimenten.
Joep Kempen.

Gezien!