Tijdens het jubileum-concert op 9 maart j.l. heeft K&G stilgestaan bij het afscheid van twee top-instructeurs, Peter Kleine Schaars en Edgar Oosterom. Beide maakte jarenlang deel uit van het instructieteam en waren mede verantwoordelijk voor de vele successen die K&G de afgelopen 25 jaar heeft behaald.

Peter Kleine Schaars

Peter Kleine Schaars kwam in 1991 bij K&G als opvolger van Nico de Jeu en heeft jarenlang met Joop Peters en Rinus Vuijk het instructie-team gevormd van de S&MB. Peter arrangeerde diverse shows waaronder de zeer succesvolle “The Wizz” en in 1997 “Elvis Presley” waarmee de S&MB vele jaren het publiek op de banken kreeg. Ook werkte hij mee aan het tot stand komen van diverse CD’s waaronder “The Challenge” en “That’s The Way….”.

Mede door zijn arrangementen en zijn inzet bij repetities, zowel binnen als buiten, werd in 1993 de WMC titel behaald bij de showwedstrijden (The Wizz) en een tweede plaats bij de marswedstrijden. In 1997 werd bij het WMC de eerste dubbel binnengehaald, iets wat K&G nog tweemaal zou herhalen.

In 1997 neemt Peter afscheid van K&G om enkele jaren later weer terug te keren. In 2004 keert hij terug om K&G op weg te helpen naar het WMC waar in 2005 voor de derde keer de dubbel wordt gewonnen met o.a. de “Phil Collins Show”. Na het vertrek van Joop en Rinus in 2005 wordt Peter algeheel muzikaal en artistiek leider en krijg hij, net als alle leden, het Sudler Shield. Tijdens een donateursconcert in de Pieterskerk krijgen hij en K&G de prijs uitgereikt door de Deputy Chief of Mission van de Amerikaanse ambassade.

Ook in 2009 is Peter betrokken bij de deelname aan het WMC met de show “Music Moves” en op de mars met “Marsch Leidenski Molodzov”. Een compositie van Peter die vrij vertaald de mars van de Leidse Lefgozers betekende. Met deze mars gaf Peter aan veel respect te hebben voor de wijze waarop de leden van K&G zich met veel lef, inzet en bravoure prestaties neerzette, zowel bij optredens als repetities.

Ook zijn vrouw Liesbeth heeft in die jaren haar steentje bijgedragen door voor enkele shows tijdens de buitenrepetities zanglessen te geven. Met haar luide stem kreeg ze de mannen zover om luid te zingen tijdens o.a. de Phil Collins-show en Music Moves.

In 2013 werd Peter Chef-dirigent van de Marinierskapel en vanaf die periode is hij wat minder vaak aanwezig bij K&G. Hij is nog wel betrokken bij de WMC deelnames van 2013 en 2017 maar door zijn drukke werkzaamheden en de reisafstand is hij minder aanwezig bij repetities.

Edgar Oosterom

In 2001 gaat Edgar (Ed) als opvolger van Rinus Vuijk aan het werk bij K&G als tamboer-instructeur bij K&G. Vanaf het begin af aan is het duidelijk dat Ed een echte marinier is die zijn taken zeer serieus neemt. In die tijd was hij instructeur bij de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers waar hij enkele jaren daarvoor binnengehaald was door Rinus Vuijk. Het was dus logisch dat Ed de nieuwe instructeur van K&G zou worden.

Ed is betrokken geweest bij de voorbereidingen van de WMC’s in 2001, 2005, 2009, 2013 en 2017. Hij schreef de slagwerkpartijen van de shows en gaf bij buitenrepetities exercitielessen. Menigmaal liet hij de leden hardlopen om het veld en een half uur tot een uur excertitieles draaide hij zijn hand niet voor om. Bij de WMC show van 2017 introduceerde hij de cajon, een slagwerkinstrument wat lijkt op een houten kist met een aparte sound als je er op slaat.

Op diverse CD’s van K&G staan slagwerkstukken van zijn hand zoals “Tri-Burst” en “Rhythem Marines” en tijdens concerten wist hij altijd wel iets aparts te doen met slagwerk en tamboers. In 2010 gaat Ed met zijn tamboers en slagwerkers naar de Frankfurter Musik Messe om daar enkele demonstraties te geven.

In de 17 jaar die Ed bij K&G actief geweest is was hij betrokken bij het opleidingsplan, heeft hij vele leerlingen klaargestoomd voor Jong K&G en heeft hij diverse tamboermaîtres van Jong K&G en de S&MB de fijne kneepjes van het vak bijgebracht.

Peter en Edgar

Voor beide instructeurs is tijdgebrek de voornaamste reden om dit jaar een punt te zetten achter hun werkzaamheden voor K&G. Voor Ed is inmiddels een opvolger gevonden in de persoon van Martijn Vogelaar, tamboer bij de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers.

We nemen afscheid van twee mensen die zich vele jaren hebben ingezet voor K&G en die, mede door hun kennis en kunde, ervoor gezorgd hebben dat K&G het niveau behaald heeft waarop het nu staat. We hebben genoten van hun muzikale kwaliteiten, hun peptalks, hun arrangementen en composities en hun drive om K&G steeds beter te maken. Dit alles in samenwerking met de andere leden van het instructieteam.

 

Heren, bedankt en het ga jullie goed!
Slagwerk-demonstratie Frankfurter Musik Mess (2010)
Peter tijdens het WMC in 2005
Edgar tijdens een repetitie in Kloetinge (2005)
Peter met Joop Peters en Eelco Brinkman (2005)
Edgar tijdens een concert (2009)
Peter tijdens een repetitie in Zoeterwoude (2005)